Vai es varu mainīt savu eneagrammas tipu?

Vai eneagramas tips mainās dzīves laikā? Parasti uz to ir īsa un nepārprotama atbilde: „nē”.
Tam ir vairāki iemesli, kāpēc jūs nekad nevarat mainīt savu enneagram tipu.
Eneagramas tips veidojas ļoti agri.
Kad mēs sakām “ļoti agri”, mēs domājam – patiešām agri. Apmēram trešā dzīves gada beigās tips jau ir pilnībā izveidots. Līdz tam laikam mēs jau esam apguvuši pamatprasmes, uz kurām mēs balstīsimies dzīvē, un arī izdarījām visus galvenos tālejošus secinājumus par to, kas notiek ar mums un mūsu ģimeni. Nākotnē līdz pusaudža beigām notiks tikai „smalka pulēšana”.
Citiem vārdiem sakot, ir zināms, kad tipa veidošanās ir pabeigta, – trīs gados. Bet, kad tas sākas, to nav viegli noteikt. Visticamāk, šī procesa saknes iet uz perinatālo un pirmsdzemdību pieredzi.
Eneagramas tips ir mūsu dziļākā pārliecība.
Eneagramas tips ir ne tikai ieradumi un īpašības, kas kaut kādu iemeslu dēļ izrādījās raksturīgas mums. Dziļākos līmeņos tos atbalsta mūsu pārliecība, kam mēs ticam attiecībā uz sevi, citiem cilvēkiem un pasauli kopumā. Un vienīgā pārliecības funkcija, kā zināms, ir sevi apliecināšana. Tas nozīmē, ka mūsu dziļākie uzskati ne tikai nosaka, kā mēs uztveram citus cilvēkus un realitāti, bet arī definējam savu dzīvi un likteni.
Dziļi iesakņojušos pārliecības reālā transformācija (atšķirībā no „kosmētiskā remonta”  ko var paveikt ar pārliecinājumiem un pozitīvu domāšanu) aizņem gadus un gadu desmitus. Un tikai tādā gadījumā, ja jums paveiksies.
Eneagramas tips ir identitātes pamats.
Ja lieta būtu saistīta tikai ar tipa agrīnajamo veidošanos un dziļiem pārliecinājumiem, tad, visticamāk, viss būtu vēl labojams. Bet ir vēl arī identitāte – un tas pats sarežģītākais. Identitāte ir grūti uztveramā, bet izteikta sevis izjūta, kas ir katram cilvēkam un kas nosaka, par kādu cilvēku mēs paši sevi uzskatām un kā mēs izpaužamies apkārtējā pasaulē. Tas ir mūsu ES psiholoģiskajā nozīmē. Tātad, Eneagramas tips ir mūsu identitātes pamats, tas ir tas, kurš lielā mērā nosaka, kāda būs mūsu ES pašapziņas pieredze. Var teikt, ka eneagrama ir deviņu galveno veidu apraksts, kā mēs varam sajust sevi pašu. Bet identitātes aspektimainās vēl lēnāk nekā pārliecība. Principā, gandrīz nemainās.
Eneagramas tips ir tas, ko mēs neapzināmies.
Nav brīnums, ka eneagrammu sauc par dziļas bezapziņas motivācijas modeli. Tas ir ļoti vienkārši: eneagramas tips ir kaut kas tāds, ko mēs neapzināmies. Tikai tad, kad mēs pareizi definēsim savu tipu un sāksim rūpīgi novērot mūsu izpausmes (zinot to, kam mums jāpievērš īpaša uzmanība), mēs pamanīsim mūsu domāšanas stratēģiju un emocionālo reakciju.
Pārfrāzējot seno domātāju, varētu teikt: jo vairāk mēs apzināmies savas reakcijas, jo vairāk mēs saprotam, cik maz mēs maz apzināmies. Un mainīt, diemžēl, mēs varam tikai to ko  apzināmies. Un bieži vien, ne vienmēr.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *